måndag 9 januari 2017

Idag på cirkeln hade vi tema om Tjugondag Knut som är på fredag

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut är i Sverige, Finland samt (delar av) Norge en dag som infaller den 13 januari, tjugo dagar efter jul, och firas som slutet på julhögtiden. Dagen fick Knuts namn till minne av helgonförklarade Knut Lavard (kanske också påverkat av en minnesdag för Knut den helige), och kallas också Knutdagen (eller Knutsdagen). Knut har därför namnsdag denna dag.
Talesätt kopplade till tjugondag Knut finns i lite olika varianter: "tjugondag Knut körs julen ut", "tjugondag Knut kastas granen ut" är två moderna exempel, och "Knut driver julen ut" ett äldre.
Dagen associeras enligt nuvarande tradition med julgransplundring, att "kasta ut granen", och att ta bort juldekorationer.
Förr kännetecknades Knutdagen framförallt av att gillena under stora festligheter då avslutades, och enligt traditionen var det också dagen då all julmat skulle ätas upp. Att klä ut sig till Knutgubbar var också vanligt.

Knutgubbe är en svensk sed förknippad med tjugondag Knut. Seden finns i flera varianter. En som förekom i sydligaste Sverige är att ställa knutgubben i form av en halmdocka utanför dörren till någon som sedan skickar den vidare till någon annan.

En julgransplundring, Knutsfest eller Knutsdans är en tradition i samband med att julen tar slut, som innebär att man bland annat "klär av" och "kastar ut" julgranen och ställer undan advents- och julsakerna, vilket i Sverige ofta sker på tjugondag Knut, som infaller den 13 januari.
Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period av julfirande.
I samband med julgransplundringen kan det anordnas nöjesaktiviteter som dans kring julgranen, olika lekar, rivning/uppätande av pepparkakshus, lotteri, fiskdamm och öppnande av fyllda smällkarameller. Detta sker både i hemmen och i offentliga sammanhang som Folkets hus, förskolor, skolor, sportklubbar och kristna samfund.

                                       Vi läste en novell som handlade om Tjugondag Knut
                                                     och att man dansar ut julen
 


Under 70 talet och 80 talet sändes TV programmet Nygammalt med Bosse Larsson som programledare på Tjugondag Knut dagen och där dansar man ut julen, man fick se barn och vuxna i bl.a. folkdräkter dansa kring granen. Många välkända visor fick vi höra som
Så går vi runt om ett enerissnår,
Uppå källarbacken, Jag gick mig ut en afton,
Karusellen – Jungfru skär, Räven raskar över isen,
Skära, skära havre, Sju vackra flickor i en ring mfl
 

 
Vi såg ett litet klipp från detta.
Nygammalt var ett underhållningsprogram i Sveriges Television. Det sändes 1971–1989 i sammanlagt 173 avsnitt och leddes av Bosse Larsson. I programmet framträdde folkdansare, och det spelades både gammaldans- och populärmusik. Från och till sändes även religiös musik. Dessutom framträdde komiker och andra underhållare.

                                        
                                         Bosse Larsson programledare för TV programmet Nygammalt
                                         Klipp från TV programmet Nygammalt
                                               Klipp från TV programmet Nygammalt
                                                        Bosse Larsson
                                           Klipp från TV programmet Nygammalt
                                             Klipp från TV programmet Nygammalt
                                              Klipp från TV programmet Nygammalt
Klipp från TV programmet Nygammalt
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar