onsdag 8 februari 2017

På damcirkeln igår tisdag ville damerna baka rulltårta så det gjorde vi tillsammans

                                  









 
Vi pratade under fikat att igår måndag 6 februari va det samernas nationaldag
 
1917 6 februari  - hålls det första samiska landsmötet i norska Trondheim. Mötet blir en stark manifestation mot myndigheterna i de länder samernas områden är uppdelade mellan och det förtryck, som den samiska befolkningen utsätts för. Även samer från Sverige deltar i detta möte och året därpå hålls det första landsmötet i Sverige, i Östersund. Till minne av Trondheimsmötet firas denna dag sedan 1993 som Samelands nationaldag.17 – Det första samiska landsmötet hålls i norska Trondheim. Mötet blir en stark manifestation mot myndigheterna i de länder samernas områden är uppdelade mellan och det förtryck, som den samiska befolkningen utsätts för. Även samer från Sverige deltar i detta möte och året därpå hålls det första landsmötet i Sverige, i Östersund. Till minne av Trondheimsmötet firas denna dag sedan 1993 som Samelands nationaldag.
 
Samerna lever i norra Norge, Sverige och Finland samt på Kolahalvön i Ryssland.
Antalet samer uppskattas till 80 000 i Sameland, varav i Sverige ungefär 20 000, i Finland ungefär 6 000 samt omkring 52-58 000 personer i Norge och på Kolahalvön i Ryssland.
Samerna har en till stor del gemensam kultur och många levde seminomadiskt eller nomadiskt fram till början av 1900-talet. Det finns ett tiotal samiska språk eller varieteter, vilka tillhör de finsk-ugriska språken, som ingår i den uraliska språkfamiljen. En fornsamiska utvecklades – förmodligen med samisk-finskt urspråk – för ungefär 2 000–2 500 år sedan. Det är också från den tiden som nutida forskare anser det vara meningsfullt att tala om en samisk etnicitet eller kultur.
                                                  
             Sápmi eller Samelands ungefärliga utbredning – som skiljer mellan olika källor.
             Området sträcker sig över största delen av Nordkalotten och en bit söder därom.

                                                 Den samiska flaggan
                                                            Den samiska flaggan
                                      Vi lyssnade även på den samiska nationalsången

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar