fredag 18 augusti 2017

Temat idag handlade bl.a. om Fröjds motor & Tyrolerstugan som båda ligger i Eriksmåla samhälle

Idag på förmiddagscirkeln så började vi att prata om sångaren, textförfattaren Thore Skogman för att en utav deltagarna som kom till cirkeln kom sjungandes med låten Storfiskarsvalsen som Thore Skogman sjunger så därför blev det att vi började prata om Thore Skogman.

Thore Skogman, född 9 mars 1931 i Hallstahammar, död 9 december 2007 i Gävle, var en svensk sångare, kompositör, textförfattare, skådespelare och musiker. Han var en lätt igenkännbar sångare med en glad och folklig framtoning samt en mycket produktiv kompositör/textförfattare; totalt finns 1243 låtar registrerade i hans namn.
Idag finns det två museum till Thores ära, ett i Hallstahammar och ett i Årjäng. Den 28 oktober 2016 fick han även en staty av hans siluett på Hammartorget i Hallstahammar.
 Efter att han medverkat i Frukostklubben tog karriären fart på allvar.
Under många år turnerade Thore Skogman i folkparkerna, ofta tillsammans med dragspelaren Carl-Einar Schierman. Han skrev ständigt nya visor, inte bara till sig själv utan även till andra artister. Lily Berglund sjöng in "Fröken Johansson och jag", Siw Malmkvist hade glädje av "Bergsprängartango" och Sven-Ingvars fick "Fröken Fräken" och "Min gitarr". Lasse Lönndahl sjöng "Twist till menuett" i Melodifestivalen 1963. Laila Westersund fick två humoristiska låtar, "Jag heter Vivan" och "Örsprånget från Harsprånget". Anna-Lena Löfgren sjöng "Kärlek på lasarett"[3] och Jan Höiland hamnade på Svensktoppen med "Tiotusen röda rosor", som blivit en av Skogmans mest önskade melodier.
                                                      
Thore Skogman

Thore Skogman & Anita Lindblom

Vi lyssnade på låten "Pop topp i topp"

Vi lyssnade på låten "Tio tusen röda rosor"


Vi pratade om att imorgon lördag den 19 augusti är Ironman i Kalmar.
Ironman, Ironman triathlon eller järnman är en triathlontävling som täcker 3,86 km simning (2,4 miles), 180,2 km cykling (112 miles) och 42 195 m (ett maraton) löpning, och som sanktionerats av World Triathlon Corporation (WTC), vilket är ett privat företag som äger rättigheterna till namnet IRONMAN.
Loppet lockar triathleter från hela världen och är en härlig publikfest. Längs hela banan sluter invånarna i Kalmar och Öland upp för att heja fram hjältarna. Under hela veckan är det Ironmanstämning i staden. Utöver långdistansloppet går även det kortare loppet Kalmar Mini Tri och Ironkids, som är ett löplopp för barn.
Ironman Kalmar 2017 äger rum den 19 augusti. 2 750 triathleter från ett femtiotal länder är anmälda.






Efter kaffet pratade vi om Tyrolerstugan i Eriksmåla.
Ett populärt matställe i Eriksmåla som drivs av det österrikiska paret Gabi & Manfred Sprenger.











Sedan avslutade vi med att prata om Fröjds motor i Eriksmåla.
Kurt Karlsson och hans fru Ann-Kristin driver Fröjds motor och även deras dotter Christina.
Många minnen kom fram av deltagarna som dom delade med sig då alla hade varit på Fröjds motor samt att man mycket väl kände till Kurt, Ann-Kristin & Christina.









     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar