fredag 10 november 2017

Idag har vi haft tema om Mårten Gås och farsdag samt allsång med Allsjung


Innan cirkeln passade vi på att mata fåglarna


När vi började förmiddagscirkeln idag berättade en utav deltagarna om ett tjäderspel som han mindes när han hade varit ute i skogen och vilken upplevelse det var.
Därför ville deltagarna att vi skulle titta på ett tjäderspel så det gjorde vi  





Sedan fortsatte vi med att prata att imorgon är det Mårten gås
På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.
Läste en liten berättelse om Mårten gås




Ett tidningsurklipp hade en utav deltagarna hade med sig
den handlade om att det va julmarknad på Möjligheternas hus i Emmaboda imorgon lördag.
Samt den andra artikeln handlade om våra Allaktivitetshus och mötesplatser här i vår kommun









 Under kaffe pratade vi att på söndag är det farsdag
Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. Den infaller olika datum i olika länder, i Finland, Norge och i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av förfäder.
Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.
Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag.  Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november


Vi avslutade cirkeln med allsång ifrån Allsjung
och vi alla sjöng glatt med i låtarna








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar