tisdag 10 april 2018

På eftermiddagscirkeln har vi bl.a pratat om vad som hände på dagens datum tidigare år som Dag Hammarsköld blev generalsekreterare i FN samt dom första kvinnliga prästerna vigs.


På eftermiddagscirkeln började vi med en tidningsartikel som en utav deltagarna hade med sig den handlade om tandvårdsbidraget.







Under fikat önskades det att höra psalmer så det gjorde vi
och deltagarna sjöng med i låtarna



Sedan fortsatte vi att pratat om vad som hände på dagens datum tidigare år.

Den 10 april 1960 vigdes Sveriges tre första kvinnliga präster.

De kvinnor som vigts till prästämbetet var fil. dr och teol. kand. Margit Sahlin, teol. kand. Elisabeth Djurle samt teol. kand. Ingrid Persson. De högtidliga ceremonierna hade ägt rum i S:t Katarina stiftelsens kapell i Österskär, i Storkyrkan i Stockholm och i Härnösands domkyrka. Prästvigningen hade kunnat ses av tv-tittare över hela landet.

I Sverige öppnades möjligheten för kvinnor att bli präster vid ett kyrkomöte 1958, och den 10 april 1960 prästvigdes de första kvinnorna. I samband med beslutet 1958 för kvinnliga präster antogs en "samvetsklausul" där manliga präster som inte ville inordna sig i kyrkoordningen på denna fråga skulle slippa göra det. Denna samvetsklausul upphävdes 1982, ungefär samtidigt som Lagen om jämställdhet mellan män och kvinnor i arbetslivet införts i Sverige, och nu kan man inte bli präst om man inte kan tänka sig samarbeta med kvinnliga präster



10 april 1953 - Dag Hammarskjöld är generalsekreterare i Förenta nationerna.
var en svensk nationalekonom, jurist, adelsman, ämbetsman, diplomat och författare. Från 1953 fram till sin död var han FN:s generalsekreterare. Vidare var han ledamot av Svenska Akademien från 1954 och tilldelades postumt Nobels fredspris 1961.
Dag Hammarskjöld föreslogs 31 mars 1953 av säkerhetsrådet med 10 röster av 11 till FN:s generalsekreterare, den 7 april 1953 valdes han till posten av generalförsamlingen med 57 röster av 60; efter fyra år omvaldes han 1957.





FN- förenta nationerna
Förenta nationerna är en mellanstatlig organisation grundad 24 oktober 1945 för att främja internationellt samarbete. Vid grundandet fanns 51 suveräna stater som medlemmar och sedan juli 2011, då Sydsudan blev upptaget, har organisationen 193 medlemsstater uppdelade på fem regionala grupper, vilket innebär att nästan samtliga av världens självständiga nationer är medlemmar.

                                                                            Emblem
Flagga
FN:s medlemsstater
Karta över FN:s medlemsstater

Sedan avslutade vi cirkeln med "Smålandsången"





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar