fredag 1 juni 2018

Idag har vi pratat om sommarmånaden Juni.

Idag på fm cirkeln har vi pratat om sommarmånaden juni. Ordet sommar uppstod runt år 1547-då som ordet somare. Numer är ordet sommar och sägs om den varmaste, mellan vår och höst inträffade årstiden vartill i Sverige normalt räknas till månaderna juni, juli och augusti, detta enligt bondepraktikan.
Vi läste dikter som ex:

Liljekonvaljen är här.

"En gång drömde jag att jag var i himlen .Der såg jag alla, kände doften af alla blommor, som voro mig kära förr.Men de jordiska blommorna voro mot de himmelska , som om de vuxit i månsken istället för solljus. Liljekonvaljen ensam var sig lik, både i himlen och på jorden. Samma oskuldsfärg, samma vällukt der uppe som här nere, men här blott för några dagar om våren, der för hela året om".

-Johan Ludvig Runeberg(1804-1877),poet, författare, lärare.

Vi läste också om Smålandssången, med text av Linnea Andrén och tonsatt av hennes bror Ivar Widéen. Sången framfördes av Smålands sångarförbund vid den Andra allmänna svenska sångarfesten den 12-14 juli1912 i samband med de olympiska spelen 1912 på Stockholms stadion. Sången är inspirerad från miljön kring Linnea Andrens morföräldrar hem i Bellö socken , Jönköpings län.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar