torsdag 7 mars 2019

Sportstjärnor genom tiderna.


Idag började vi herrcirkeln med att prata om att det är den "Fössta tosssdan i mass"och det brukar vi här i Småland fira med "massipantååta". På fössta tossdan i mass uppmanas alla som gillar Småland och dess dialekt att fira dagen med prinsesstårta.
Det är den dagen då alla smålänningar firar sitt ursprung och stolt påminner om det bristfälliga bruket av bokstäverna r och s.
Bakgrunden till firandet är att den här kombinationen av ord uttalat på småländsk dialekt låter extra trevligt och roligt . Så för att fira dagen byter man ut alla rs mot bara ss, och unnar sig en "massipantååta" Den relativt nya högtiden tycks ha startat för drygt tio år sedan av ett syskonpar vars faster brukade säga "fössta mass"på bred småländska .Syskonen lade till "fössta tossdan" och började höra av sig till varandra varje år. Så småningom spreds högtiden och idag firas den med "massipantååta". efter kaffestunden fortsatte vi vår studiecirkel med sportstjärnor genom tiderna och vi såg tillsammans del två om sagan om Björn Borg. Denna fantastiske idrottsman inom tennis.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar