Idag på förmiddagscirkeln när vi började vi cirkeln sa en utav deltagarna att han önskade att få lyssna på låten "En gång ska vi åter mötas" så det gjorde vi och alla deltagare sjöng verkligen med i låten sen va en efter en utav deltagarna ivriga på att få höra fler låtar som dom önskade.
Bl.a. önskade dom låtarna "Gulli Gullan", "Gamle Svarten", samt med Snoddas och det blev 2 låtar "Flottarkärlek" och "Jag väntar vid min mila, Tio tusen röda rosor och Barndomshemmet m.fl.
en mycket härlig och glad start på cirkeln.
Thory Bernads
Jokkmokks Jocke
Gösta "Snoddas" Nordgren
Gamle Svarten med Cacka Israelsson
Sedan önskades det fika
och efter fikat så pratade vi om skördetiden att den är nu och att det ordnas en stor Skördefest på Öland denna veckan onsdag till och med söndag.
Ölands Skördefest är Sveriges största Skördefest.
Varje höst, i slutet av september (vecka 39), bjuder Ölands Skördefest på drygt 900 aktiviteter över hela ön. ”Sveriges skafferi” slår upp dörrarna på vid gavel och lockar till njutning av odlingsårets resultat. Affärer, gårdsbutiker, restauranger, krogar och caféer säljer och serverar nyskördade och förädlade läckerheter.
Ölands Skördefest har något för alla.
Hela Ölands näringsliv, med allt från rörmokare och konstnärer till lantbrukare och restauranger, satsar på en riktigt bra fest.
Det händer alltid någonting, från invigningen på onsdagen till den stora avslutningsparaden i Färjestaden på söndagen. Fredagens konstnatt, eldskulpturer, fyrverkerier, dockparad, pumpagubbar, utställningar, Fårets Dagar, Matlandskapet och mycket annat står på programmet. Det är bara att välja och vraka.
Mickelsmäss är i bland annat flera nordiska länder och Storbritannien en högtidsdag som infaller den 29 september.
I det gamla svenska bondesamhället var mickelsmäss en av de största helgerna på året. Detta berodde på att skörden var bärgad vid denna tid. Mickelsmäss inföll då förråden var fyllda av mer mat än någon annan tidpunkt på året. Det var också vanligt att ljuskällor av olika slag fick tändas efter denna helg, för att sedan brinna under vinterhalvåret. Under veckan som följde fick tjänstefolket också en rad rättigheter, såsom ledighet och rättigheten att säga upp kontrakt.
Dagen är ursprungligen en katolsk hyllningsdag för ärkeängeln Mikael som började firas i Rom på 400-talet.
I Bergslagens brukssamhälle Kopparberg samt i uppländska Örsundsbro hålls minnet av helgens traditioner och betydelse levande genom årligen återkommande marknad i samband med Mickelsmäss. Även i Skåne, till exempel i Eslöv, Sjöbo och Helsingborg, firar man detta med marknader men här heter det "Mikaelimarknad".
Vi avslutade med att prata om kyrkan som ligger här i Algutsboda att kyrkan är 250 år i år
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar