fredag 16 februari 2018

60-tals tema

Innan cirkeln började så matade vi fåglarna




Vi började o prata om Emmaboda dagen som var den 14 februari (alla hjärtans dag)
Vilka som vann på galan i Emmaboda Folkets Hus var


Årets Kristina Anna Franksson  äger en tatueringsstudio och startade en julmarknad
Årets Karl-Oskar Göran Persson, har ett stort engagemang i flera föreningar.
Årets ungdom Isac Aronsson 15-åring som tävlar framgångsrikt i bilracing.
Årets integrationspris, till en person eller förening som gjort en insats för att skapa möjlighet till möten mellan människor från olika kulturer, Sölve och Annika Hjalmarsson och Ingrid och Tor Åsman


De två mest uppmärksammade kategorierna är Karl-Oskar och Kristina. I år var det mångsysslande hembygdsivraren Göran Persson, Vissefjärda, som blev Karl-Oskar.
– Det är roligt att arbetet för en levande landsbygd som jag gör tillsammans med många andra likasinnade uppmärksammas, sade Göran Persson som är vd för Kyrkeby bränneri och ordförande i Vissefjärda hembygdsförening, Emmabodabygdens arkivförening och Emmaboda golfklubb
Årets Kristina är företagaren Anna Franksson, Emmaboda.
  • – Det är en stor ära, men jag blir så rörd, så jag vet inte vad jag ska säga - mer än att det betyder väldigt mycket för mig, sade Anna Franksson som har sin tatuerarverksamhet på Konsulgatan i Emmaboda och som arrangerar Annas julmarknad på skyltsöndagen.
Årets ungdom blev det 15-åriga racingfenomentet Isac Aronsson från Plaggebo.
– Det är jättekul att jag uppmärksammas. Jag har inte kunnat börja köra ännu på grund av snön, så vi förbereder bilen, och så blir det mycket fysträning, sade 15-årige Isac Aronsson.

Priset för årets integration gick till Sölve och Annika Hjalmarsson och Ingrid och Tor Åsman. Båda paren är från Långasjö och de har gjort, och gör, stora insatser för människor på flykt.
– Emmaboda har gjort stora insatser, men det är frustrerande att se hur Migrationsverket skickar hem människor som är viktiga för Sveriges framtid, sade Sölve Hjalmarsson.
Årets baby, det vill säga det barn i kommunen som fötts tidigast på året, var Aina Vrana som föddes tidigt på morgonen den 6 januari. Föräldrar är Dzenan och Mirela Vrana, men familjen, som nu består av fyra barn, kunde inte medverka för att ta emot priset.


Sedan fortsatte vi med att prata om att tredje deltävlingen är nu på lördag 17 februari Melodifestivalen i Malmö arena.
För sjuttonde året i rad kommer Melodifestivalen att genomföras med deltävlingar på olika håll i Sverige innan en final arrangeras. I deltävlingarna tävlar totalt 28 bidrag. Tittarna kommer i de första fem programmen att ha all makt gällande röstningen. Från deltävlingarna kommer bidragen som hamnat på första och andra plats, totalt 8 bidrag, att gå direkt till final, medan bidragen på tredje och fjärde plats går till uppsamlingsheatet Andra chansen, där ytterligare 2-4 bidrag går vidare till finalen. I finalen kommer sedan tittarna att dela makten med jurygrupper om vem som ska vinna tävlingen och därmed bli Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2018.






60-tals tema

Vi pratade bl.a. om Gunnar Wiklund som var en mycket populär artist på 60-talet
Vid sidan av sitt arbete som bilmekaniker sjöng Wiklund i olika lokala orkestrar i Luleå. Han debuterade som 17-åring 1952 med orkestern Swingers, och året därpå spelade han in sin första skiva Dä' ä' kärlek. 1959 deltog han i folkparkernas artistforum där han slog igenom med Per-Martin Hambergs finstämda melodi Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, och skivan såldes i över 200 000 exemplar. Han utsågs 1961 till Sveriges populäraste sångare.
Gunnar Wiklund.jpg
.
Vi lyssnade på hans låt " Nu tändas åter ljusen i vår lilla stad"





Vi pratade om att 1960 införs flourborstning av tänderna i skolan



Sveriges första kvinnliga präster vigs 1960

Arlanda flygplats invigs 1960

Dag Hammarsköld får Nobels fredspris 1961 samt omkommer i en flygolycka 1961


Gruppen Beatles var en mycket populär grupp fick sitt genombrott på 60-talet
The Beatles var en stilbildande brittisk pop- och rockgrupp aktiv under 1960-talet, känd som musikhistoriens kommersiellt mest framgångsrika band med bland annat över 1,3 miljarder sålda skivor och flest listettor (20 stycken) på den amerikanska singellistan Billboard Hot 100.Bandet, som bildades i Liverpool 1960, bestod under succéåren av de fyra medlemmarna John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr varav de två förstnämnda stod för merparten av gruppens egna låtar. Med sina musikaliska innovationer med influenser från en mängd olika genrer kom Beatles att bli en av de absolut mest inflytelserika musikgrupperna i historien och via sin enorma popularitet, känd som "Beatlemania", spred de inte bara musikaliska trender utan påverkade även mode, filmskapande och politik.
The Fabs.JPG
Beatles







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar