Glasbruket i Målerås grundades 1890, detta en kort tid efter att järnvägen letat sig igenom vildmarken i nordöstra Kronoberg. Det var bruktjänstemannen Gustaf Holmqvist från Kosta som startade ett fönsterglasbruk med 20 anställda i Målerås. Glasblåsare från finska och norska bruk arbetade här. Hyttbyggnaden flyttades hit från ett just nedlagt fönsterglasbruk, Johanstorp, och priset för byggnaden var 1000 kr. Efter en andra konkurs 1896 tillverkades här flaskor och hushållsglas fram till 1904.
Ett nytt glasbruk byggdes på den plats där Målerås glasbruk idag ligger. Företaget kom att heta AB Strömsborgs Glasbruk och blev godkänt som aktiebolag den 29 december 1916. Grundare var handlaren i handelsbolaget, Per Albin Qvarfordt, och skogsbönderna Frans Johansson i Möcklehult och August Isaksson i Ideskruv. Qvarfordt hade tidigare varit mästare vid glasbruket i Alsterfors, och tog många arbetare därifrån. Bland dessa märktes tvillingbröderna Ruben och Simon Erlandsson (sitter längst till höger på bilden ovan), Fingal Gustavsson (tredje raden längst till vänster), Carl Ahlgren och Manfred Olmert. Andra kända ansikten är Gideon och Gustav Lindahl, Gustav Sjögren och Bror Jonasson. Från Orrefors kom sliparen Frans Walving. Glasbruket började sin verksamhet med ca 80 man.
Hyttan var byggd av trä men brann ner redan den 30 april 1917. Glasarbetarna hjälpte nu till med att bygga upp en ny hytta. För att undvika fler bränder byggdes den av sten. Den byggdes i två våningar, vilket var ovanligt på den tiden. Man hade inte råd att köpa tegel utan arbetarna själva tillverkade fyrkantiga "stenar" av sand, lera och cement. Det är idag hyttan närmast restaurangen och den är fortfarande i bruk.
Tillverkningen av hushållsglas, prydnadsglas, medicinglas, flaskor och burkar återupptogs i november 1917. De första åren gick företaget med vinst. Åren 1921 och 1922 var det en kortvarig, men djup depression. Denna knäckte företaget och det gick i konkurs i november 1922. 1924 startade produktionen igen med en fd glasblåsarmästare från Orrefors; Gustav Rosander, som chef. Nu var bruket till häften ägt av glasarbetarna, som hade köpt andelar i bolaget. Namnet AB Målerås glasbruk antogs.
Hilding Järnstam, som blev anställd på kontoret, berättar att Gustav Rosander ”som var en eldröd socialist” bestämde att han skulle ha samma lön som de jämnåriga i hyttan. Lönen jämnades dock av uppåt, så Järnstam fick två kronor om dagen. Detta torde vara unikt! Senare blev Rosander riksdagsman.
Gjutet glas ett konstverk som ska gjutas växer fram på formgivarens skissblock. Därefter görs modellen som ligger till grund för den slutliga formen. I alla steg förfinas och poleras varje detalj för att nå fulländning.
Innan den heta kristallen hälls i den färdiga gjutformen har formen upphettats för att minska temperaturskillnaden. All gjutning sker hantverksmässigt och kräver stor skicklighet och kunskap om temperatur och glasmassa.
Målerås Glasbruk använder en exklusivt framtagen kristallmassa som tar upp ljusets speglingar och ger glaset extra klarhet och skönhet.
Munblåst glas i smältdegeln gnistrar het glasmassa och lyser upp hyttan med ett varmt rött sken. Glasblåsaren fångar an glasmassan på sin pipa och i röken från blöta träformar bearbetas glaset till fullkomlighet.
För att bli mästare krävs talang, utbildning och mångårig erfarenhet, först då uppnås den yrkesskicklighet som gör att formgivarens intentioner förverkligas.
I småländska Glasriket går glasblåsaryrket ofta i arv, vilket garanterar att munblåsta objekt fortsätter att finna nya ägare i hela världen.
Efter att den gjutna glaspjäsen målats tillför gravören viktiga detaljer och ibland kräver den ytterligare en blästring.
Handmålat glas. Glasmålning är en konstform som fått en renässans på Målerås Glasbruk. Våra målare använder sig av olika tekniker och färgtyper för att ge glaspjäsen rätt uttryck.
Innan gravören får pjäsen i sin hand har den slipats och polerats i flera steg för att få högsta glans.
Vi såg en kort filmsnutt om Målerås Glasbruk
Konstnärerna på Målerås Glasbruk
Erik Rosén pratade vi också om, Rosén har varit chef för Målerås Glasbruk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar