tisdag 27 december 2016

På damcirkeln idag pratade vi om julhelgen som varit

Vi lyssnade på vår kung Carl XVI Gustaf jultal som han har som tradition att ha
varje juldag 25 december
detta sänds på Sveriges Radio samt i Sveriges Television.

Kungen höll sitt första jultal i radio 1972, då som Kronprins. Kungens jultal har sedan 1973 varit en återkommande tradition i Sveriges Radio. 2007 var första året som Kungens jultal även sändes i Sveriges Television.
Enligt Sveriges Radios arkivuppgifter hölls det första jultalet till svenskar i utlandet 1933 av Arthur Engberg. 1938 höll prins Wilhelm tal till svenskar i utlandet på både svenska och engelska. Gustaf VI Adolf höll sitt första jultal till svenskar i utlandet 1951 och återkom sedan 1957, 1964, 1966 och 1969. Prins Bertil höll talet till svenskar i utlandet 1955.
                                                




Vi lyssnade även på Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelles julhälsning



 
 
 
Vi pratade om att Sanna Nielsen var årets jul värd att presentera programmen på Sveriges Television på julafton. Sanna fick mycket bra recensioner för sin insats som jul värd.
Sanna Viktoria Nielsen, född 1984 i  är en svensk pop- och tidigare dansbandssångare. Sanna Nielsen slog igenom 1996 som 11-åring med låten "Till en fågel". Hon har turnerat i stora delar av Sverige och har deltagit i Melodifestivalen sju gånger, en tävling som hon vann 2014 med låten "Undo". Hon representerade Sverige i Eurovision Song Contest 2014 i Köpenhamn, Danmark där hon från första semifinalen den 6 maj gick vidare och kom på tredje plats i finalen den 10 maj.
 



Vi pratade även om att det va storm som drog över Sverige går på annandagen och det har stormat hela natten, stormen fick namnet Urd stormen blev inte så kraftig som man befarade som tur var.

                                       
 
Även om Urd, som uppnådde orkanstyrka vid öar längs västkusten, dragit vidare kommer det vara fortsatt blåsigt under tisdagen och SMHI har utfärdat en rad klass 1-varningar för hårda vindbyar.
Varningarna rör Skåne, Dalarna, Jämtland, Gävleborg, Öland, Gotland och Norrlandsfjällen.
– Först på eftermiddagen kommer det ha lugnat ner sig på de allra flesta håll.
På tisdagsmorgonen hade de höga vattennivåerna börjat sjunka. Måndagens vattenstånd, med 168 centimeter över det normala i Halmstad, medförde att räddningstjänsten Väst säkrade upp med sandsäckar.
Under måndagen ställdes tågtrafiken in på flera sträckor i västra och södra Sverige. På tisdagsmorgonen började Trafikverket kontrollera tågbanorna för att se hur de påverkats av vindarna. Sedan tidigare har man beräknat att trafiken åter ska vara igång under eftermiddagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar