tisdag 20 december 2016

På em cirkeln hade vi tema om bla Ingmar Stenmark och Jenny Nyström

Idag på em cirkeln började vi med en julberättelse
                 
                                   


 
 

Vi fortsatte sedan att prata om vad som hände detta datum som är idag 20 december och då kom det fram att
1983 – Ingemar Stenmark vinner den alpina världscuptävlingen i slalom i Madonna di Campiglio, Italien
Jan Ingemar Stenmark, född 18 mars 1956 i Joesjö södra Lappland, Västerbottens län, är en av tidernas främsta alpina skidåkare med sammanlagt två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i disciplinerna slalom och storslalom. Han tilldelades Svenska Dagbladet guldmedalj 1975 och 1978. Hans aktiva karriär varade från 1973 till 1989. I en SIFO-undersökning 1999 bland svenska folket valdes Stenmark till "Århundradets främsta svenska idrottsman". I samband med millennieskiftet utsågs han till Sveriges näst bäste idrottsman genom tiderna av Svenska Idrottsakademin, efter Björn Borg.

Ingemar Stenmark

Vi fortsatte sedan att prata om att man brukar skicka ett julkort till släkt och vänner och önska dom en god jul. Vi fortsatte att prata om julkorten och konstnärinnan Jenny Nyström. Jenny Nyström är mest känd för att ha givit jultomten ett ansikte i Sverige, främst genom sina illustrationer av julkort.

Jenny Nyström (gift Nyström-Stoopendaal), född den 13 juni 1854 i Kalmar, död den 17 januari 1946 i Stockholm, var en svensk konstnär och illustratör. Den 24 maj 1887 gifte hon sig med Daniel Stoopendaal och de fick 25 juni 1893 sonen Curt Nyström Stoopendaal.
På Kalmar läns museum finns en basutställning med verk och teckningar av Jenny Nyström. Sonen Curt Nyström-Stoopendaal förde familjetraditionen vidare, och är även han en känd julkortsillustratör.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar