torsdag 23 mars 2017

Idag på herrcirkeln hade vi våffelkalas

Idag var det herrarnas tur att ha våffelkalas i tisdags var det damerna.

Vi samtalade om att

vårfrudagen är på söndag
Vårfrudagen är ett annat namn för Våffeldagen, våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Namnet våffeldag kommer troligtvis från att vårfrudag uttalades felaktigt och blev till vafferdag, därifrån gick det i vissa dialekter över till vaffeldag och vaffla som är en äldre variant av ordet våffla och våffeldagen var född. Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern och därmed kunde man tillverka våfflor.

samt att natten mellan lördag och söndag ställer vi fram klockan så då är det sommartid.
Sommartid innebär att lokal tid justeras fram en timme under en del av året i syfte att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren genom att människor följer klockan vid uppstigning.

Jungfru Marie bebådelsedag, Annuntiatio Mariæ, tidigare även Herrens bebådelse, Vårfrudagen, Frue dag, är en årlig kristen högtid som firas nio månader före jul i syfte att högtidlighålla att jungfru Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.
Jungfru Marie bebådelsedag firas 25 mars i katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, med vissa undantag beroende på när påsken inträffar. I Svenska kyrkan firas dagen på den söndag som infaller 22–28 mars, och temat är "Guds mäktiga verk", även där med vissa undantag.


Trandagen är en tradition med en mycket lokal prägel, framförallt förknippad med sydöstra Småland, Öland och Blekinge, men också till viss del Västmanland, Värmland, Dalsland och Danmark. Trandagen inträffar när tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen och firar att våren och ljuset har kommit tillbaka.
Traditionen relaterar till uttrycket ”Tranan bär ljus i säng”, känt sedan1500-talets mitt. Tranans ankomst finns avbildad i Olaus Magnus (1490-1557) verk, som visar tranor bärandes ljus i näbben. Uttrycket refererar till att tranan förebådar vårens ankomst, då dagen har blivit så lång att det fortfarande är ljust då man går till sängs.
Trandagen inträffade vid olika tidpunkter på olika platser, bland annat 15 mars i Danmark, vårdagjämningen 21 mars i Småland och 12 mars i Kumla i Västmanland. I Kalmartrakten firas trandagen fortfarande den 25 mars varje år. På vissa håll ansågs det viktigt att jaga barnen, och i vissa fall tjänstefolket, tidigt i säng denna trandag medan det på andra håll istället var en festdag för barnen. I vissa orter klädde man ut sig till trana och lekte speciella lekar. En annan tradition var att skriva tranebrev till varandra som man lämnade i hemlighet. Enligt Nordiska museet firade man i Värmland och Dalsland även "tranafton", då barnen gick runt och delade ut "tranbrev". Ibland sprang barnen barfota runt huset för att härda fotsulorna inför sommaren.

                                                             
Det blev en mycket trevlig förmiddag och vi hjälptes åt med våffelsmeten och dukningen och vi lyssnade på gamla fina låtar så det blev till och med lite dans
















Det blev även lite dans efter våffelkalaset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar