torsdag 16 mars 2017

På herrcirkeln har vi bl.a. haft tema om TV-programmet "Albert och Herbert"

Albert & Herbert är en svensk TV-serie om en gammal skrothandlare och hans son som båda bor i en gammal träkåk på Skolgatan 15 i Haga i Göteborg. Albert är fadern, spelad av Sten-Åke Cederhök, medan sonen Herbert spelades av Tomas von Brömssen. TV-serien producerades 1974–79. 1982 återkom den som en TV-julkalender.
Den 18 juli 2015 härjade en brand i samma område där serien spelades in. I branden brann det stall upp som användes i serien. Stallet var dessutom ett byggnadsminne.

I de sex första avsnitten från 1974 spelades Herbert av skådespelaren Lennart Lundh. 1976 hoppade Tomas von Brömssen in i rollen. Serien pågick i flera omgångar fram till 1979. 1982 återkom de båda figurerna som huvudpersoner i årets julkalender i TV. Bo Hermansson regisserade samtliga avsnitt i serien inklusive julkalendern.
Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen gestaltade även de båda skrothandlarna på teaterscenen bland annat i folklustspelet Mordet på Skolgatan 15 1983 och i revyn Sommarkvetter på Lisebergsteatern 1987. Efter Sten-Åke Cederhöks bortgång gjordes ett försök att återuppliva serien, då fick Herbert en halvbror, Robert, spelad av Carl-Einar Häckner. Herbert & Robert sändes i fem avsnitt 1995.
                                  
                            Vi tittade på en litet klipp ifrån TV-programmet Albert och Herbert
                                                
 





Vi fortsatte sedan att prata om den världsberömda svenska skådespelerskan Greta Garbo







            Greta Garbos första film hon medverkade i va "Herrskap i Stockholm ute på inköp"
              som va en reklamfilm
Vi såg ett klipp från Herrskap i Stockholm ute på inköp

Vi såg ett klipp från Herrskap i Stockholm ute på inköp

Vi såg ett klipp från Herrskap i Stockholm ute på inköp
      
Greta Lovisa Garbo, ursprungligen Gustafsson, född 18 september 1905 i Katarina församling i Stockholm,död 15 april 1990 i New York i New York, var en svensk skådespelare. Hon anses ha varit en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talen. Garbo har bland annat blivit rankad som den femte största Hollywoodskådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.
Greta Garbo var även känd för sin skygghet gentemot allmänheten, något som höll i sig ända fram till hennes död. Efter att hennes karriär tagit ordentlig fart gav hon aldrig några intervjuer eller autografer, hon svarade aldrig på beundrarbrev och hon kom aldrig på några filmpremiärer.
Då Garbo var 14 år fick hon arbete i Ekengrens frisersalong på Götgatan på Södermalm i Stockholm. Kristian Bergström var kund där och erbjöd henne arbete på varuhuset PUB ägt av hans far Paul U. Bergström. Hon började som butiksbiträde på PUB:s hattavdelning i juli 1920 där hon så småningom även kom att arbeta som fotomodell för olika annonser. Hennes första filmroll var i en kort reklamfilm för varuhuset PUB med titeln Herrskap i Stockholm ute på inköp (premiär 12 december 1920.

                                      
Sedan fortsatte vi med                                 
Karl Erik "Cacka" Israelsson, född 23 augusti 1929 i Stockholm, död 10 januari 2013 i Uppsala,var en svensk friidrottare och sångare, verksam under pseudonymen Kaeris.
Cacka Israelsson var svensk landslagsman i friidrott. Han blev svensk mästare i längdhopp 1951 och på 110 m häck 1952. Åren 1951 till 1953 gjorde han ett tiotal landskamper. Israelsson deltog också vid de olympiska spelen i Helsingfors 1952, där han placerade sig som sjunde man i längdhopp. Dessutom är han en av de sju landslagsmän som grundade friidrottsföreningen Bromma IF 1952. Cacka Israelsson har även varit sångare, kompositör och sångtextförfattare.
Cacka Israelsson gjorde debut i radio i början av 1950-talet, då han medverkade i ett program som hette Idrott för ungdom. Han medverkade 1952 i radioprogrammet Speldosan lett av Sigge Fürst. I november samma år kom den första 78:a-varvaren Cool Water och Gamle Willie Goon på skivmärket Odeon som han hade fått skivkontrakt med.
Sin största framgång fick Israelsson med Gamle Svarten som spelades in den 10 september 1954. Han turnerade i folkparkerna, och fick till och med en egen föreställning på Chinateatern. Han uppträdde ibland med sin trio som senare blev en sextett, Western Pop Six. Han hade en viss förkärlek till countrymusik och kallades av många för "countryns stålfarfar" i Sverige, en titel han bar med stolthet.
Cacka Israelsson har också medverkat i några spelfilmer på 50-talet bl.a. Kärlek på turné från 1955 med Per Oscarsson och Georg Rydeberg i de ledande rollerna. Han har också spelat in reklamfilmer för bl.a. Statens Järnvägar (SJ). Dessutom har han arbetat som reklamtecknare och gjort många skivomslag.
Han pensionerade sig från musiklivet 1979 och bodde i Uppsala med sin fru.    



Vi lyssnade på hans låt "Gamla Svarten"

Vi lyssnade på hans låt "Amerikabrevet"


                                           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar