fredag 31 mars 2017

På eftermiddagscirkeln hade vi tema om bandet Sven Ingvars

Idag önskades det att få höra om Sven Ingvars

                                                       Sven-Ingvars 2016-7.jpg
Sven-Ingvars var en svensk musikgrupp från orten Slottsbron i Grums kommun i Sverige. Vid bildandet 1956 var gruppen ett kombinerad pop- och rockband med starka influenser av folkvisor. Bandet har även verkat som dansband.
Gruppen bestod vid bildandet av Sven Svärd (trummor), Ingvar Karlsson (dragspel, elgitarr) och Sven-Erik Magnusson (sång, gitarr, klarinett och saxofon). Så småningom utökades bandet med ytterligare två medlemmar, basisten Rune Bergman 1958 och saxofonisten Sven-Olof Petersson 1962. Sven-Erik Magnusson, som var med i bandet sedan starten 1956, var frontfigur i Sven-Ingvars fram till sin död i mars 2017.
Sven-Ingvars ligger tvåa på listan över artister med flest melodier på Svensktoppen (54 låtar), endast slagna av Sten & Stanley (61 låtar).
Sven-Ingvars blev 2016 invalda i Swedish Music Hall of Fame.

Den första spelningen ägde rum i Segmons Folkets Hus. Gaget var 172 kronor. Man spelade bland annat Rock Around the Clock med Sven-Erik på klarinett, Ingvar på dragspel och Svärd bakom trummorna. I början bestod Sven-Ingvars repertoar av populära låtar som till exempel "Billy Boy", Guitar Boogie, Let's Think About Living och Corrina, Corrina. 1959 valdes Sven-Erik Magnusson till Värmlands rockkung. 1961 kom första EP:n med Sven-Ingvars kvartett, som gruppen då hette.

Sven-Ingvars stora genombrott kom 1961 med Te' dans mä Karlstatösera. Den 29 november det året gick låten in på Radio Nords Topp 20-lista, låg kvar där i elva veckor och nådde som bäst en andraplats. Det fick även en stor betydelse att de fick framföra låten i Sveriges Radios Frukostklubben, och därmed blev de rikskända. Sven-Erik sjöng på värmländska och blev snabbt en av 1960-talets största flickidoler.
Owe Thörnqvists Ett litet rött paket blev nästa stora succé. Sven-Ingvars debut på Svensktoppen dröjde till 1964 då Fröken Fräken gick direkt in på första plats och veckan därpå gick Min gitarr direkt in på andra plats. De kommande åren var det inte alls ovanligt att bandet hade flera låtar på listan samtidigt.

Vi lyssnade på flera av gruppens låtar som
Te´dans mä Kalstatöserna, Byns enda blondin, Min gitarr, Ett litet rött paket, Önskebrunnen, Jag lovar jag ringer på fredag m.fl.

                                                










Avslutade cirkeln med att läsa en novell som handlade om när våren kom vad lycklig man va när äntligen våren va kommen och man fick ta på sina lätta gymnastikskor istället för att ha dom tunga vinterkängorna mm

                                      



                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar