onsdag 1 mars 2017

Tema.Vasaloppet.

Idag på em cirkeln har vi samtalat om Vasaloppet som är på söndag den 5 mars 2017.
Historien talar om att Gustav Vasa på sin flykt till Norge år 1521 från den danske kungen hade klumpiga skidor och bara en stav när han färdades hela vägen i tung snö men i Mora försökte Gustav få bönderna att göra uppror mot kungen , men de vägrade . Besviken fortsatte han mot Norge.Då ändrades man sig i Mora. Det berättas att två duktiga skidåkare skickades för att hämta tillbaka Gustav. I Sälen hann de ikapp honom och tillsammans återvände de till Mora.Det är sägnen bakom vår tids Vasalopp.
Första gången arrangerades Vasaloppet 1922 och då vann Ernst Alm på tiden 7.32.49.
 Deltagare finns idag snart från hela världen.
Sträckan är på 90 km från Sälen i väst till Mora i öst förbi de kända kontrollerna tex Mångsbodarna , Evertsberg och Oxberg.
Den  5 mars 2017 uppmanas alla att starta i röd mössa, för att hedra minnet av Nils "Mora -Nisse" Karlsson. Det är nämligen hundra år sedan som han föddes.
Den som toppar vad som gäller flest vinster är givetvis Mora-Nisse har vunnit nio gånger av tio starter. Sista gången var 1953.
Damerna fick rätt att delta 1981.
Kranskullan och kransmas är viktiga ambassadörer och representanter för Vasaloppet hela det året som de blivit utsedda. Vi tittade även på olika filmklipp från Vasaloppet från olika årtionden.
Idag har vi också pratat om olika vårtecken som att den första tranan har kommit till hornborgarsjön i Västergötland och fina snödroppar som vi plockade i trädgården.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar