måndag 8 januari 2018

Åsa Nisse tema på eftermiddagscirkeln

Åsa Nisse är en litterär figur, skapad av Stig Cederholm som första gången förekom i en kort humoristisk novell i veckotidningen Tidsfördrif, nummer 51, 1944.

Hans egentliga namn och ursprungliga namn i de tecknade serierna är Efraim Erik Nilsson, men i filmerna och i vissa serier har han fått namnet Nils Nilsson.
Cederholm har skrivit bortåt 50 böcker om Åsa-Nisse,
sedan 1946 och ett flertal har kommit i nytryck under senare decennier.
Åsa-Nisse har förutom i Cederholms berättelser även skildrats i
filmer, tecknade serier och i en musikal.
Åsa-Nisse och hans bäste vän Klabbarparn är i formell mening småbrukare på en ort i Småland, Knohult. Något egentligt arbete sysslar de dock inte med, snarare handlar deras äventyr om tjuvskytte, tjuvfiske och att de uppfinner saker. Nisse kan ibland bli anlitad som teknisk reparatör, men hans metoder är okonventionella, som när han ersätter elektronrör i en radio med järnrör i filmen "Åsa-Nisse på hal is". Åsa-Nisse är gift med Eulalia, Klabbarparn med Kristin, och kvinnorna framställs som grälsjuka huskors.
Mellan 1949 och 1969 producerades sammanlagt 20 Åsa-Nisse-filmer och två kavalkadfilmer. Åsa-Nisse spelades av John Elfström i 19 av filmerna och av Arne Källerud i en. "Klabbarparn" spelades av Artur Rolén i 18 av filmerna. I övriga roller sågs bland andra Helga Brofeldt och Brita Öberg i rollen som Eulalia och Gustaf Lövås som handlare Sjökvist.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar