onsdag 17 januari 2018

Bingo på förmiddagscirkeln samt pratade vi om formkonstnären Bertil Vallin

Innan cirkel så matade vi fåglarna, igår kom det mycket snö här i Småland




 Bingospel






























Vi pratade även om att formkonstnären Bertil Vallin fyller 80 år.
Bertil Vallin bor i samhället Åfors som ligger ca 5 km ifrån Algutsboda.
Bertil Vallien har varit knuten till Kosta sedan 1960-talet, efter examen på Konstfack och ett par år som keramikformgivare i Los Angeles. Frilanskontraktet säger att han ska arbeta sex månader om året med formgivning av kommersiella produkter för bruket. Övrig tid får han ägna åt sitt konstnärskap med tillgång till glashyttor och yrkesskickligt folk som kan assistera i hans projekt.

Bertil Vallien kallar sig egentligen konstnär utan prefixet glas, eftersom han ofta arbetar med olika material. Ett av hans senare verk är ett exempel på det. The Passage är ett fartyg i glas som är lastat med olika metaforer och som flyter över ett landskap av järn på väg mot okända världar. Ett galleri i USA, där han har sin huvudsakliga marknad, köpte båten för ett år sedan och kallade den för The One Million Dollar Boat.
Nyligen såldes den till Flint Institute of Arts i Michigan, där Bertil Vallien just har varit på invigningen, för att presentera sitt verk.
– För mig har båten varit vad duken är för en målare. Med den kan man uttrycka många historier, och båtformen är en arketyp som alla människor på något vis reagerar på. Fantasi skapas när man ser en båt: den är på väg någonstans, och det enda som skyddar innehållet mot katastrofen är den tunna huden som utgör skrovet.
Han bor och lever med sin hustru sedan Konstfackstiden, Ulrica Hydman-Vallien, i de småländska skogarna inte långt från Kosta. Två konstnärer, mycket olika varandra till både person och konstnärligt uttryckssätt, men med ett ständigt pågående samtal. Och deras skillnader gör samtalet både levande och spännande.

Han är en av glaskonstens mästare. Men Bertil Vallien har aldrig släppt kontakten med den dagliga produktionen vid bruket. Nu, vid 80, är han lika efterfrågad som någonsin.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar