torsdag 4 januari 2018

På herrcirkeln idag hade vi tema om artister som Gösta "Snoddas" Nordgren, Anita Lindblom & Kikki Danielsson

Idag hade herrarna önskemål om musik och artister.
Den första dom valde va Gösta ”Snoddas” Nordgren
Snoddas Nordgren är gäst hos Lennart Hyland i Karusellen 1952.


Som var en svensk sångare och bandyspelare.
”Snoddas” var bandyspelare i Bollnäs GIF.
"Snoddas"slog igenom som sångare den 26 januari 1952 i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen och orsakade då vad som än idag kallas för ”Snoddasfeber”.
I programmet framförde ”Snoddas” sången "Flottarkärlek", som sedan blev hans signaturmelodi och dessutom en landsplåga.
I ursprungsversionen av "Flottarkärlek" fanns inte den kända strofen ”Haderian Hadera” med.
Den lades till först i efterhand och till den skivinspelning som gjordes.
Vid de riksomfattande turnéer som följde på ”Snoddas” genomslag i Karusellen medföljde bland annat en enkel fiskeeka som påstods vara ”Snoddas” egen. Fansen plockade bitar ur ekan som souvenirer så att under en sommar kom man att förbruka hela tre ekor.

Gösta ”Snoddas” Nordgren

Gösta ”Snoddas” Nordgren

Gösta ”Snoddas” Nordgren

Gösta ”Snoddas” Nordgren

Några låtar som vi lyssnade på var
Sjömannens hemkomst, Jag väntar vid min mila, Flottarkärlek & Vackra Anna.





Nästa artist deltagarna valde va Anita Lindblom
som  är en svensk schlagersångerska och skådespelerska.
1957 slog hon igenom i Scalarevyn där hon sjöng När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Anita Lindblom var en mångsidig artist som passade i revysammanhang och spelade bland annat hos Hagge Geigert i Uddevalla och hos Kar de Mumma på Folkan.
I oktober 1961 spelade hon in Sånt är livet med Sven-Olof Walldoffs orkester, en svensk cover på Roy Hamiltons You Can Have Her från samma år. Stikkan Anderson skrev den svenska texten till melodin av Bill Cook, som var Roy Hamiltons manager. Det blev en grammofonhistorisk succé - etta i flera veckor på branschtidningen Show Business försäljningslista.. Den låg också etta på Tio i Topp i fyra veckor. Låten har blivit framröstad i en omröstning bland radiolyssnare som den största svenska schlagerlåten genom tiderna.
Hade inte bara stora framgångar i Sverige utan även i Tyskland.

Anita Lindblom hade också stora framgångar med Balladen om den blå baskern (1966), Minns du den sången (1967), Kring de små husen i gränderna vid hamnen (1968), Ja det var då... (1968), Säg ja, Cherie (1969) och En dans på rosor (1971).









Några låtar vi lyssnade på var
Sånt är livet, Ja det va då..., Minns du den sången & Balladen den blå baskern.



 Vi avslutade med Kikki Danielsson som var deras nästa önskemål
som är en svensk country- och dansbandssångerska. Hon är också dragspelare och i viss mån även sångtextförfattare, samt har blivit berömd för att joddla i vissa sånger, bland annat i "Cowboy Yodel Song", "Rock'n Yodel" och "En tokig sång". Kikki Danielsson hade sin största popularitet i Norden från slutet av 1970-talet till slutet av 1990-talet. 1986 hade hon TV-showen Kikki i Nashville.
Totalt har hon deltagit nio gånger i den svenska Melodifestivalen och en gång i Norges Norsk Melodi Grand Prix. Hon har deltagit i Eurovision Song Contest två gånger: 1982 (som medlem i country- och popgruppen Chips) med bidraget "Dag efter dag", som slutade på åttonde plats, och 1985 (solo) med bidraget "Bra vibrationer", som slutade på tredje plats.

Som 17-åring debuterade Kikki 1969 som sångerska i dansorkestern Nickies 1973 gick hon över till en annan dansorkester, Wizex, vilka 1974 albumdebuterade med Skratta & le.
Med Wizex och Lasse Holm deltog hon i den svenska Melodifestivalen 1978, och låten hette "Miss Decibel", vilken slutade på andra plats. Åren 1979-1982 släpptes flera av Wizex inspelningar, där hon deltog i sånginsatserna, i hennes eget namn på singelutgivningar. Hon lämnade Wizex 1982, men som medlem av country- och popgruppen Chips ställde hon upp i Melodifestivalen 1980 med fjärdeplacerade låten Mycke' mycke' mer, 1981 med andraplacerade God morgon och 1982 med segrande Dag efter dag; hon blev även åtta i Eurovision Song Contest sistnämnda år, innan Chips upplöstes 1983.
Hon sjunger också gärna country och har medverkat i radio och TV-shower i USA under 1980-talet. 1984 for hon till Nashville och spelade in countryalbumet Midnight Sunshine, och hon utsågs till hedersmedborgare i staden.

Kikki Danielsson har sålt drygt 3,5 miljoner skivor, fått 26 guldskivor och sex platinaskivor. 1979 var hon medlem av Wizex, som då fick Rockbjörnen för "Årets bästa dansband". Hon blev också utnämnd till Skandinaviens bästa countrysångerska tre år i rad, 1980-1982 . 1987 tilldelades hon det amerikanska musikpriset "Ampex Golden Reel Award".





Några låtar som vi lyssnade på var Bra Vibrationer, Miss Decibel & Papaya Coconut



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar